Miłośnicy włoskiej kuchni zapewne powiedzą, że jest ona najsmaczniejsza na świecie, i na pewno mają sporo racji. A z całą pewnością jest naprawdę popularna, o czym można się przekonać odwiedzając liczne kraje, w których bez żadnych problemów znajdzie się chociażby kultową pizzę. Sekret włoskich dań tkwi w paru rzeczach. Po pierwsze jest to prostota, w niejednym przypadku wystarczy bowiem tylko kilka składników, żeby cieszyć się niezwykłym smakiem. Niezwykle istotne są też przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy, jakie przez ten czas dopracowano prawie do ideału. No i na zakończenie trzecia niezwykle ważna rzecz, a mianowicie używane do przygotowania składniki.
Oczywiście każdą potrawę można zrobić z byle jakiej mąki, pomidorów, sera czy szynki. Lecz jeżeli się porówna smak z potrawą, w której zostały zastosowane prawdziwe włoskie produkty, to od razu się zauważy różnice. Jednym z takich produktów, które smakują najlepiej w oryginale, jest mozzarella włoska. Ten gatunek sera wykorzystywany jest powszechnie w dużej ilości potraw, serwowanych na zimno i ciepło.
Rzecz jasna żadna prawdziwa pizza nie obejdzie się bez niego, ale można go również znaleźć w zapiekankach, tartach czy sałatkach. Przez to, że po stopieniu ciągnie się bardzo apetycznie, to podbił w ten sposób serca wielbicielom dobrego jedzenia na całym świecie. Mozzarella dostępna jest w wielu rozmaitych gatunkach i rodzajach, może być produkowana z mleka bawolego albo krowiego. Z tego pierwszego jest robiona mozzarella włoska, jaka w ostatnich czasach bardzo zyskuje na zainteresowaniu, z uwagi na swój charakterystyczny smak i zawartość wielu składników odżywczych. Bardzo ciekawie smakuje też mozzarella fior di latte, jaka przez wielu znawców uznawana jest za najbardziej smaczną odmianę tego sera. Sekret tych serów przede wszystkim tkwi z mleka wysokiej jakości, jakie jest używane do ich wytwarzania. Lecz duże znaczenie ma też sposób produkowania, wielokrotnie kuchnia włoska producent stosuje tu techniki ręczne, jakie naprawdę dopracowano przez wiele długich lat.
+Tekst Sponsorowany+