Od pewnego czasu napój nazywany granitą cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Tak naprawdę nawet go nie można w pełni nazywać napojem, ponieważ jest złożony z płynu i zmrożonych kryształków lodu. Oryginalnie sporządza się go z wody, cukru oraz soku z cytryny, ale obecnie sprzedawcy proponują wiele najróżniejszych smakowych wersji. Z uwagi na wyjątkowy smak i właściwości orzeźwiające granity bardzo dobrze się sprzedają, szczególnie w letnim okresie. Do ich przyrządzania przede wszystkim konieczny będzie odpowiedni granitor, urządzenia te są dostępne obecnie w wielu wersjach oraz modelach.
Zasada ich funkcjonowania nie należy do skomplikowanych, a przygotowanie doskonałych deserów wymagać nie będzie specjalnego szkolenia. W pojemniku umieścić należy potrzebne składniki, to znaczy głównie wodę oraz cukier, lecz również i dodatki smakowe, w tym naturalne owoce. W pojemniku bez przerwy pracuje mieszadło, które ma dwa zadania.
Po pierwsze będzie utrzymywał należytą konsystencję mieszaniny, dzięki czemu w każdym momencie da się ją wlać do kubka. Ale ten ruch wraz z jaskrawymi kolorami granity bardzo przyciągają wzrok klientów i zachęcają do zakupu. Granitor może utrzymywać temperaturę deserów w zakresie minus czterech stopni do mniej więcej zera, a niektóre modele mają także możliwość ustawienia temperatury dodatniej. Każdy z pojemników wyposażony został w praktyczny, wygodny kranik, dzięki czemu zmrożony płyn przelać można do opakowania do granity i podać klientowi.
Specjalistyczne wersje granitorów mają jeszcze większe możliwości. Można w nich chociażby niezależnie regulować temperaturę roboczą dla każdego z pojemników, gęstość uzyskanej mieszanki czy przestawić pracę na tryb nocny. Na pewno będą świetną opcją na biznes, zwłaszcza że nie wymagają wysokiego finansowania na starcie. Starczy jedynie kupić granitor, podgrzewacz do sosu i kilka innych akcesoriów, żeby rozpocząć sprzedaż. A w lecie, w ciepłe dni z pewnością można będzie liczyć na sporą liczbę klientów szukających ochłody.