Przy otwieraniu gastronomicznego lokalu pomyśleć trzeba o różnych sprawach. Jedna z nich to zadbanie o odpowiednią czystość odprowadzanych ścieków, w jakich nie może się znajdować nic, co mogłoby spowodować zatkanie rur. A że niestety tłuszcze takie właściwości posiadają, to zgodnie z obowiązującymi przepisami nie można odprowadzać ich do ścieków. Za takie postępowanie grożą wysokie kary, z takich też powodów dużo lepszym wyborem będzie zamontowanie specjalnego separatora tłuszczu. Takie urządzenia funkcjonują na zasadzie grawitacji. Ścieki są odprowadzane do specjalnego zbiornika z kilkoma przegrodami w środku.
Ciężkie zanieczyszczenia opadają na dno, a lekki tłuszcz unosi się do góry. Dzięki temu do systemu kanalizacji odprowadzona zostaje czystsza woda, nie mająca w sobie niczego, co mogłoby spowodować przytkanie rur. Ale regularne użytkowanie kuchni powodować będzie powiększanie się ilości tłuszczu w środku, z tego też powodu co pewien okres czasu do wykonania będzie przegląd separatorów. Zaleca się, żeby robić go przynajmniej raz na miesiąc, ale to zależne jest od indywidualnego ustawienia.
Pracownicy czy właściciel danej firmy systematycznie muszą kontrolować zbiornik, i jeżeli poziom tłuszczu będzie zbyt duży, to zorganizować czyszczenie separatorów tłuszczu Śląsk. Nasze przepisy zabraniają, aby można to było zrobić samodzielnie, konieczne będzie zatrudnienie specjalistycznej firmy posiadającej niezbędne uprawnienia.
Takie firmy po pierwsze posiadają odpowiednie samochody, do jakich ściągane są wszystkie odpady. Dodatkowo po każdej wizycie muszą wystawić protokół, żeby dokumentacja się zgadzała. Tłuszcz nie należy do niebezpiecznych materiałów, ale i tak wymaga specjalistycznej utylizacji, dlatego zajmować się tym mogą wyłącznie upoważnione podmioty. Podejmując decyzję o współpracy z taką firmą warto podpisać umowę na dłuższy czas na systematyczne. Wówczas po pierwsze z pewnością będzie korzystniejsza czyszczenie separatorów cena, a po drugie nie trzeba będzie za każdym razem ustalać terminu.