Włoskie sery mozzarella – jakie są ich popularne odmiany

Miłośnicy włoskich potraw bardzo dobrze wiedzą, że ich końcowy smak w dużym stopniu zależy od zastosowanych składników. Tradycyjne produkty włoskie oryginalne niejednokrotnie nie pochodzą z dużych przedsiębiorstw i produkcji taśmowej, lecz wytwarzane są przez lokalnych, niewielkich rzemieślników. Oczywiście według starych przepisów, które się przekazuje pomiędzy kolejnymi pokoleniami.

Również to dotyczy serów mozzarella, które w niejednym przepisie są po prostu niezastąpione, w tym tak lubianej przez wszystkich pizzy. Ten smaczny i wyśmienity ser jest oczywiście produkowany w wielu krajach, ale przeważnie daleko mu do oryginalnego. Wynika to zarówno z jakości mleka stosowanego do produkcji, jak też strzeżonych pilnie sekretów wytwarzania. Najbardziej obecnie popularna mozzarella włoska robiona jest z krowiego mleka. Przeważnie posiada ona formę niedużych, lekko spłaszczonych kulek, zanurzonych w płynie. Smak tej mozzarelli jest łagodny i delikatny, a podczas rozrywania tworzą się charakterystyczne strzępienia.

Świetnie się sprawdza jako dodatek do sałatek czy potraw na ciepło. Ale jeśli ktoś będzie szukał jeszcze ciekawszych doznań smakowych, to ma dwie propozycje do wyboru. Pierwszą z nich jest mozzarella buffala, która jest wytwarzana z mleka specjalnego gatunku bawołów. Dzięki większej zawartości tłuszczu ten rodzaj sera ma trochę bardziej wyrazisty, z odrobiną kwaskowatości smak. Z kolei mozzarella burrata jest bardzo maślana i delikatna, zawdzięcza to dodaniu niewielkiej ilości śmietanki, jaka się znajduje w bardzo charakterystycznej torebce.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
You May Also Like