Smakosze wiedzą bardzo dobrze, że na prawdziwej pizzy mogą się znaleźć tylko produkty włoskie oryginalne. Dotyczy to zwłaszcza mozzarelli, będącej jednym z najbardziej popularnych rodzajów sera pochodzących ze słonecznej Italii. Prawie wszystkim mozzarella włoska będzie się kojarzyła ze sprężystymi, białymi kulkami o średnicy kilku kilometrów. Ten rodzaj sera wytwarzany jest z mleka krowiego, które pochodzi od wyselekcjonowanych ras, co ogromnie wpływa na ostateczny smak.
Sam ser lekko się strzępi, co jest rezultatem jego procesu produkcji. Dokładnie tak samo jest wytwarzana mozzarella buffala, z tym że do niej jest wykorzystywane bawole mleko. Zawiera ono nieco większą ilość tłuszczów, co ma przełożenie na końcowy, bardzo charakterystyczny smak. Mozzarella ta jest trochę kwaskowa, ale jednocześnie wyrazista. Jeszcze do niedawna nie cieszyła się dużą popularnością wśród konsumentów, lecz w ostatnim czasie zmienia się to bardzo mocno.
Duże znaczenie dla tej popularności będą też mieć zdrowotne właściwości, przede wszystkim niska zawartość cholesterolu. Jeżeli u kogoś na talerzu pojawi się mozzarella burrata, to nie mając wiedzy co to jest można się naprawdę mocno zdziwić. Ten gatunek sera wygląda z kolei identycznie jak klasyczny, lecz w środku posiada torebkę pełną gęstej śmietanki. Śmietanka ta daje charakterystyczny maślany aromat, tak bardzo lubiany przez wiele osób. Włoska mozzarella burrata wytwarzana jest z krowiego mleka, według przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów.
+Tekst Sponsorowany+