Miłośnicy włoskiej pizzy od razu wyczują, czy robiona jest ona na oryginalnych składnikach, czy też na nieco tańszych podróbkach. Będzie to dotyczyło zarówno sosu pomidorowego i mąki, jak też sera mozzarelli, jaki jest także niezbędny w tej wyśmienitej potrawie. W najprawdziwszej pizzy z Włoch może się pojawić jedynie prawdziwa mozzarella i produkty włoskie oryginalne, bo żaden innych serów nie będzie tak smakował. Warto zatem poznać wszystkie tajniki jej produkowania, jakie mają bardzo duży wpływ na konsystencję i smak.
Ser ten sprzedaje się przeważnie w formie niedużych kulek w zalewie. Posiada bardzo delikatną strukturę, a po rozerwaniu pojawiają się tak charakterystyczne włókna. Oryginalna mozzarella wytwarzana jest z krowiego mleka, jakie się wlewa do pojemnej kadzi i dodaje podpuszczki. Po ogrzaniu całości zaczyna się robić skrzep, z którego formowane są później kulki i wkładane do słonej zalewy. Ale przed tym cała masa zalewana jest gorącą wodą, to ten proces właśnie jest odpowiedzialny za tworzenie włókien. Ser ten cechuje się stosunkowo miękką konsystencją oraz delikatnym smakiem, a po roztopieniu ciągnie się dość mocno.
Jeżeli ktoś zamierzałby zakupić prawdziwą włoską mozzarellę, to poszukać jej powinien w jakimś sklepie oferującym produkty włoskie oryginalne. Jeśli będzie miał szczęście, to znajdzie tam również inne odmiany z tej grupy serów, na przykład takie jak burrata czy buffala. Mozzarella buffala jest dla odmiany produkowana z bawolego mleka, które ma znacznie więcej tłuszczu. To mocno wpływa na jej smak, który jest bardziej wyrazisty, a jednocześnie z lekkim kwaskiem. Bufalla jeszcze się nie cieszy u nas dużym zainteresowaniem, chociaż zaczyna się to powoli zmieniać.
Oryginalnie wygląda i smakuje również mozzarella burrata. Ją z kolei wykonuje się z mleka pochodzącego od krów, lecz w procesie produkcji dokłada się niedużą ilość śmietany. Tworzy się w tym celu specjalną kieszonkę, do jakiejj ta śmietana będzie wlana. Dzięki temu smak burraty jest lekko maślany, zresztą to od masła właśnie wzięła się jego nazwa.