Czemu warto do potraw włoskich stosować oryginalne składniki

Włoskie dania są cenione i znane na praktycznie całym świecie, sporo osób twierdzi że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni. W pierwszym momencie mogą się wydawać proste i łatwe do przygotowania, lecz w wielu przypadkach to się jednak nie do końca udaje. Trzeba bowiem wiedzieć, że sekret włoskich dań się bierze z dwóch najważniejszych rzeczy. Pierwsza z nich to przepisy, udoskonalane przez wiele pokoleń kucharzy. O ostatecznym smaku często decydują szczegóły, i dlatego tak wielu osobom nie wychodzi to tak jak by chciały.

Następną ważną kwestią są używane do przygotowania składniki, a włoscy kucharze nie uznają żadnych kompromisów. Jeśli danie ma smakować tak jak smakuje w Mediolanie, Neapolu albo Rzymie, to użyte do niego być muszą najlepsze jakościowo produkty włoskie oryginalne. Żadne podróbki czy substytuty nie zapewnią tak wyjątkowego smaku, nawet jeżeli podobnie się będą nazywały. Będzie to nawet dotyczyć składników takich jak mąka, makaron czy pomidory, a już w szczególności serów. Praktycznie każdy, kto miał ją okazję spróbować na pewno potwierdzi, że oryginalna mozzarella włoska zupełnie inaczej smakuje niż mozzarelle, które są produkowane przez rozmaite firmy nie pochodzące z Włoch. Często firmy takie wykorzystują wsparcie włoskich specjalistów, lecz na końcową jakość wpływa też mocno mleko. Włosi hodują w tym celu specjalne rasy, wypasane niejednokrotnie na górskich mąkach, i mleko to ma bardzo duży wpływ na ostateczny smak sera.

Najbardziej popularną odmianę mozzarelli produkuje się z mleka które właśnie pochodzi od krów. To daje dużo delikatności i biały kolor, i to taka właśnie odmiana jest spotykana najczęściej. Ale coraz większym zainteresowaniem wśród smakoszy cieszy się także mozzarella bufala. Do wyprodukowania tego sera kuchnia włoska producent stosuje mleko pochodzące wyłącznie od bawolic, hodowanych w tylko paru rejonach kraju. Dzięki większej zawartości tłuszczu w mleku ta wersja mozzarelli będzie znacznie bardziej wyrazista, posiada lekko kwaśnawy smak i w swoim składzie zawiera znacznie większą ilość cennych składników odżywczych.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
You May Also Like