Nie bez przyczyny kuchnia włoska uznawana jest przez wielu za najlepszą na świecie. Wyśmienite pizze, wiele przeróżnych dań z makaronami czy pyszne desery to jedynie niektóre z potraw cieszących się powodzeniem w wielu krajach. Lecz pomimo że teoretycznie dużo z takich potraw wydaje się naprawdę prostych, to jednak sekret ich smaku tkwi w dwóch rzeczach.
Pierwszą z nich są przepisy, wielokrotnie od dziesięcioleci przekazywane pomiędzy członkami rodziny. Lecz nie mniej istotne są składniki, które za każdym razem muszą być najwyższej jakości. Nawet jeżeli na przykład pizza robiona jest w jakimś innym kraju, to bardzo często znajdują się na niej produkty włoskie oryginalne, dzięki którym smak potrawy będzie naprawdę dobry. Jednym z głównych składników, który znaleźć się musi na włoskiej pizzie, jest mozzarella włoska. Ser ten jest bardzo charakterystyczny, ponieważ ma formę niewielkich, spłaszczonych kulek. Sprzedawany jest najczęściej w torebkach mających w sobie kulkę sera i zalewę.
Prawdziwa mozzarella posiada śnieżnobiały kolor, jest miękka i lekko się strzępi. Jej smak jest bardzo delikatny, z tego też powodu świetnie się sprawdza nie tylko na makaronach i pizzach, ale też w formie dodatku do sałatek i kanapek. Mozzarella, którą się najczęściej kupuje produkowana jest z mleka krowiego, lecz coraz częściej w sklepach jest też do kupienia mozzarella buffala, produkowana z mleka bawołów. Dużym zainteresowaniem zaczyna się też cieszyć mozzarella burrata, zawierająca w środku delikatną śmietankę.
+Tekst Sponsorowany+