Przyglądając się sklepowym półkom bez żadnego problemu zauważy się na nich nieduże foliowe woreczki, w których umieszczone są kulki sera w zalewie. Serem tym jest mozzarella, jeden z najbardziej obecnie popularnych gatunków sera. W szczególności ceniony on jest we włoskiej kuchni, gdzie wykorzystuje się go powszechnie na pizzach, ale też i w sałatkach i innych ciepłych daniach. Lecz tradycyjna mozzarella włoska według wielu osób bardzo się różni od tego, co można znaleźć w naszych sklepach. Wynika to z paru rzeczy. W pierwszej kolejności na jej końcowy smak ogromne znaczenie ma użyte do produkcji mleko. A to które pochodzi od włoskich krów ma bardzo dobrą jakość, szczególnie tych hodowanych w niewielkich gospodarstwach. Z takich gospodarstw także pochodzi najcenniejsza odmiana tego sera, a mianowicie mozzarella fior di latte.
Jest ona produkowana wyłącznie w kilku rejonach Włoch, według tradycyjnych receptur. Sam proces produkowania jest długi i bardzo precyzyjny, ale dopilnowanie wszystkich szczegółów zapewni wyjątkową jakość końcowego produktu. Nieduże włoskie gospodarstwa także słyną z produkcji innego gatunku mozzarelli, jakim jest mozzarella buffala. W czasie wytwarzania tego sera zamiast mleka krowiego wykorzystuje się mleko bawołów. Ma on dużo więcej zawartości tłuszczu, co ostatecznie się przekłada na ostateczny smak. Mozzarella buffala bowiem jest znacznie bardziej wyrazista, a równocześnie lekko kwaskowa. Posiada też dużo więcej różnego rodzaju składników odżywczych, przez co stanowi cenny składnik codziennej diety.
Rosnącą popularnością wśród miłośników kuchni włoskiej cieszy się też mozzarella burrata. Ten rodzaj sera produkuje się z mleka krowiego, lecz w nieco inny sposób niż tradycyjny. W każdej kulce robi się bowiem niewielką kieszonkę, do jakiej jest wlewana pewna ilość śmietanki. Dzięki temu po rozkrojeniu burrata ma nieco płynną konsystencję, a jednocześnie maślany, bardzo delikatny smak, tak ceniony przez wiele osób.
+Tekst Sponsorowany+