Jeśli ktoś zamawia najprawdziwszą pizzę z Włoch, to jednym z jej najważniejszych składników będzie ser mozzarella. Ser tego gatunku wygląda bardzo charakterystycznie, ponieważ ma formę niedużych, spłaszczonych kulek o białej barwie. Jego struktura jest lekko ciągliwa i miękka, a po przerwaniu ma postrzępione brzegi. Prawdziwa mozzarella włoska wytwarzana była pierwotnie z bawolego mleka, lecz aktualnie najczęściej w sklepach się spotyka produkty wykonane z mleka pochodzącego od krów.
Dzięki odpowiednio dobranemu procesowi wytwarzania możliwe jest utrzymanie mocno białej barwy, która jest bardzo ważna w przypadku tej odmiany. Same kulki mozzarelli mają różną wielkość, od małych, które przypominają winogrona, aż po faktycznie spore, mające ponad kilogram wagi. Ze względu na swoje właściwości ser ten polecany jest w diecie, gdyż zawiera mnóstwo wartościowych składników odżywczych. Jeśli ktoś zna jakiś sprawdzony sklep oferujący produkty włoskie oryginalne, to zapytać w nim może o jakieś inne gatunki mozzarelli, jakie zaczynają się u nas cieszyć rosnącą popularnością.
Jeden z nich to mozzarella buffala, wytwarzana według oryginalnych receptur tylko z mleka bawolic. Z uwagi na to, że to mleko zawiera dużo większą ilość tłuszczu, to sam ser ma bardzo charakterystyczny, lekko słonawy posmak, doskonale pasujący do niejednego dania. Ciekawie i oryginalnie smakuje też mozzarella burrata, w czasie wytwarzania tej odmiany dodaje się do kulek niedużą ilość śmietany, dzięki czemu we wnętrzu robi się torebka z masła.
+Tekst Sponsorowany+