Jakie są najpopularniejsze rodzaje włoskich serów mozzarella

Od wielu lat produkty włoskie oryginalne cieszą się dużą popularnością w wielu krajach. Wynika to z kilku powodów. Przede wszystkim produkowane są one wyłącznie z naturalnych składników najlepszej jakości. Receptury przekazywane są od wielu pokoleń, dzięki czemu smakują one zawsze doskonale.

Szczególnie często wybierane są sery, w tym niezbędna na każdej pizzie mozzarella włoska. Tradycyjna mozzarella wytwarzana jest z mleka krów pasących się na włoskich łąkach, ale jest też kilka gatunków, które robi się z mleka na przykład bawołów. Mozzarellę bardzo łatwo rozpoznać, ma bowiem kształt płaskiej kulki o kilkucentymetrowej średnicy. Taka kulka jest biała i ma miękką, dość delikatną strukturę. Podobnie delikatny jest jej smak, przez co sprawdza się doskonale zarówno na pizzy, jak też jako dodatek do kanapek albo sałatek. Ale warto się również przyjrzeć jej innym, nie mniej interesującym odmianom.

Na przykład mozzarella burrata jest bardzo podobna do zwykłej, ale za to ma maślane, płynne wnętrze. Jest to rezultatem sposobu jej produkowania, podczas którego dodaje się też pewną ilość śmietanki. I to właśnie dzięki niej dostaje ona charakterystyczny smak, od jakiego pochodzi też jej nazwa. Jeśli ktoś zechce skosztować czegoś wyrazistego, to świetnym rozwiązaniem dla niego może być mozzarella buffala. Ten gatunek sera jest wytwarzany z mleka bawolego, zawierającego w sobie znacznie więcej tłuszczu, co przyczynia się do kwaskowego posmaku.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
You May Also Like